Open top menu
Monday, February 17, 2014

Alfalfa berasal dari perkataan Arab, Al-Fash-Fash, bermaksud “bapa segala tumbuhan”. Ia sangat kaya dengan vitamin, mineral dan nutrien lain yang memainkan peranan besar dalam kesihatan seperti menguatkan tulang serta keseluruhan tubuh.
Alfalfa digunakan dalam perubatan tradisional Cina sejak kurun ke-6 untuk merawat pelbagai penyakit seperti masalah buah pinggang, mengelakkan edema, artritis, memperbaiki sistem pencernaan, sistem rangka, kelenjar dan salur kencing. Alfalfa digunakan untuk membersihkan darah dan detoks tubuh.
Antara kebaikan2 alfalfa:
  • mengurangkan simptom menopos
  • menurunkan kolesterol
  • mengelakkan strok
  • menguatkan tulang dan melegakan artritis
  • diuretik
  • membantu dalam anemia
  • masalah pencernaan
  • IBS (irritable bowel disorder)
  • membantu penyembuhan tulang yang patah
  • menyeimbangkan hormon
  • membanyakkan susu badan
  • meningkatkan vitamin K terutama bagi mereka yang mengambil ubat-ubatan seperti amoxicillin, gentamicin dan streptomycin
Alfalfa mengandungi asid amino seperti arginine, lysine, theronine dan typtophane. Asid amino ini penting untuk pelbagai fungsi tubuh.

Ia juga adalah makanan alkali bagi mengelakkan jangkitan dalaman.

Alfalfa mengandungi mangan yang dapat membantu menyeimbangkan gula dalam darah bagi pesakit diabetes.

Alfalfa adalah sumber vitamin K terbaik. Vitamin K membantu dalam pembekuan darah di mana dia menggerakkan kalsium kepada protein yang membentuk jaringan mikroskopik untuk menyangkut sel darah merah.

Banyak sekali kebaikan alfalfa ni. Pastikan anda menyediakan sebotol atau dua di rumah!




Different Themes
Nadia Hanim Menulis

Saya Nadia Hanim bt Mohamad pengedar sah SHAKLEE anda no. ID 1095456. Jom CANTIK dan SIHAT bersama Shaklee (Selamat Mesra Alam dan Berkesan) bukan hanya sekadar MENJUAL SUPPLEMENT SHAKLEE tetapi berkongsi ilmu mengenai KEBAIKAN SUPPLEMENT SEMULAJADI.

0 comments

Popular Posts