Gula putih tulen, manis dan sedap rasanya tetapi tidak berguna dari segi
nutrisi. Gula pada waktu pagi, gula pada waktu petang, dan gula lagi
pada waktu makan malam.
Sebagai sejenis kimia, gula merupakan
racun bagi badan dan menjadi punca di sebalik pelbagai penyakit. Kita
telah ketagih oleh rasanya yang manis dan sudah tidak berupaya lagi
untuk menjauhinya.
Mengapakah gula begitu membinasakan kepada kesihatan kita?
Gula ialah kimia tulen dan dalam menjalani pemprosesan, semua nutrisi
makanan semula jadi yang asalnya terkandung di dalam tumbuhan itu
sendiri telah dikeluarkan.
Gula bukan lagi merupakan jisim
semula jadi kerana ia dikeluarkan melalui proses industri (kebanyakannya
daripada pokok tebu atau ubi bit) dengan melakukan penapisan sehingga
menjadi sukrosa yang tulen.
Semua vitamin, mineral, protein, enzim-
enzim dan nutrient-nutrien bermanfaat yang lain dikeluarkan daripadanya.
Apa yang tinggal lagi ia lebih kelihatan seperti sejenis dadah daripada
makanan; iaitu jisim yang begitu pekat dan bukan lagi semula jadi yang
tidak mudah dicernakan oleh badan manusia.
Lebih-lebih lagi dengan pengambilan dalam jumlah yang begitu banyak mengikut gaya hidup masa ini.
Nota: Gula (glukosa) di dalam badan kita juga boleh tercipta daripada
hasil penghadaman dan pencernaan makanan-makanan yang berkanji seperti
kek, roti, nasi, ubi kentang dan mi.
Pradiabetes
Mereka yang
menghidap pradiabetes mempunyai paras gula darah yang lebih tinggi
daripada normal tetapi tidak cukup tinggi untuk didiagnosis sebagai
pesakit diabetes sepenuhnya.
Mereka yang menghidap pradiabetes mempunyai paras glukosa semasa berpuasa yang terjejas (6.1 hingga kurang daripada 7 mmol/l).
Paras ini mengisyaratkan bahawa terdapat risiko tinggi untuk menghidapi
diabetes jenis 2 dalam jangka masa 10 tahun akan datang.
Anda
dapat mengurangkan dengan ketaranya risiko untuk menghidapi mana-mana
komplikasi ini sekiranya anda mengawal paras glukosa darah dan tekanan
darah anda, serta diiringi dengan tabiat pemakanan yang sihat, dan
melakukan kegiatan-kegiatan fizikal dengan kerap.
Wednesday, February 19, 2014
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Labels
- Anti Penuaan
- Antioksidan
- Basic H2™ Organic Super Cleaning Concentrate
- Berat Badan
- Cinch® Energy Tea Mix
- Cinch® Shake Mix
- Dish Wash Concentrate
- Enfuselle
- Get Clean® Water Pitcher
- Kesihatan Hati
- Kesihatan Jantung
- Kesihatan Pencernaan
- Kesihatan Tulang
- Kesihatan Wanita
- NutriWhite
- Nutrisi Kanak-kanak
- Nutrisi Penting
- Nutrisi Sukan
- Pemakanan Sihat
- Penjagaan Berat Badan
- Penjagaan Diri dan Kecantikan
- Penjagaan Harian
- Penjagaan Kediaman
- ProSante
- Soft Fabric Concentrate
- Sokongan Imun
Popular Posts
-
Sumber Google Usus merupakan bahagian badan yang berfungsi menyerap khasiat daripada makanan dan memproses baki makanan tersebut, me...
-
Resepi Snow CheeseCake Bahan-bahan : 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya) 100 gram gula halus 100 gram tepung hong kong (blue key sup...
-
Salam sejahtera Kita sering mendengar yang Omega ( Fish Oil ) sangat bagus untuk perkembangan otak kerana mengandungi Omega-3 Fatty Acids ...
-
Assalamualaikum... Hari ni nak sharing pengalaman anak syurga yang ketiga kena ulser mulut. Dua hari lepas yang perasan sebab dia mula mere...
-
Assalamualaikum... ANDA MEMPUNYAI 20 POUNDS RACUN TOKSIK DI DALAM USUS ANDA. INFO PENTING untuk memastikan usus anda sihat sehingga...
-
Entri nak tulis malam ni pun boleh tahan nak boleh siap. Anak-anak syurga mata pakat cerah lagi tak nak tidur. Malam ni nak kongsikan penga...
-
EBM - Penyimpanan dan Pengendalian Perahan susu Ibu Bagi ibu yang berkerjaya, Susu ibu boleh diperah dan disimpan untuk diberikan pada ba...
-
Selama kita baca Surah Yasin dari kecil sampai ke tua, pernahkah kita faham tafsirnya dan memahami fakta sains di dalamnya yang membuktika...
-
Penyakit Endometriosis Penyakit endometriosis merupakan satu jenis penyakit yang agak luar biasa. Mungkin ramai yang tidak mengeta...
-
Jom Try! Saya copypaste resepi ais krim home made ni sebab anak2 syurga sangat sukakannya.Oppss!! Ibunya pun suka makan ais krim. Apa sa...
0 comments