Bahan A:
1 biji kelapa parut putih
sedikit garam
1 sudu besar tepung sagu/ubi
Bahan B:
3 cwn tepung gandum(ayak)
1 sudu besar ovellette
2 cwn gula pasir
4 biji telur gred A
2 cwn santan pekat
sedikit pewarna hijau & perisa pandan
*saya guna air daun pandan dan dibancuh dgn santan kotak..(perisa asli)
Cara membuatnya:
1.Gaulkan kesemua bhn A (kelapa+garam+tepung sagu)- ketepikan
2. Pukul telur dengan gula hingga kembang.gunakan kelajuan tinggi.Masukkan ovellette,pewarna hijau,perisa pandan dan tepung gandum.Gaul guna senduk.
3.Masukkan santan pekat dan gaul hingga sebati. Panaskan pengukus.
4.Susun acuan dlm pengukus....sapu acuan dgn majerin/myk(supaya tak melekat)
isi acuan dengan kelapa putih(jgn terlalu sedikit).Tekan padat menggunakan hujung jari.(kukus 2 min)
5. Isikan adunan kuih..Kukus lg selama 10 min.
6. Apabila masak...keluarkan dr acuan...sedia utk dimakan...:))
Credit : Kerja Dari Rumah
3 cwn tepung gandum(ayak)
1 sudu besar ovellette
2 cwn gula pasir
4 biji telur gred A
2 cwn santan pekat
sedikit pewarna hijau & perisa pandan
*saya guna air daun pandan dan dibancuh dgn santan kotak..(perisa asli)
Cara membuatnya:
1.Gaulkan kesemua bhn A (kelapa+garam+tepung sagu)- ketepikan
2. Pukul telur dengan gula hingga kembang.gunakan kelajuan tinggi.Masukkan ovellette,pewarna hijau,perisa pandan dan tepung gandum.Gaul guna senduk.
3.Masukkan santan pekat dan gaul hingga sebati. Panaskan pengukus.
4.Susun acuan dlm pengukus....sapu acuan dgn majerin/myk(supaya tak melekat)
isi acuan dengan kelapa putih(jgn terlalu sedikit).Tekan padat menggunakan hujung jari.(kukus 2 min)
5. Isikan adunan kuih..Kukus lg selama 10 min.
6. Apabila masak...keluarkan dr acuan...sedia utk dimakan...:))
Credit : Kerja Dari Rumah
0 comments